Czym myć lodówkę? Domowe sposoby na czystą lodówkę

Czym umyć lodówkę? Mycie lodówki domowymi sposobami - jak umyć lodówkę?

Zadbana lodówka jest nie tylko najlepszą wizytówką domu. Czysta lodówka gwarantuje, że przechowywana w niej żywność jest bezpieczna i nikomu nie zaszkodzi. W odróżnieniu od tej niedomytej, która jest jak pole minowe z długą listą zjadliwych drobnoustrojów. Czym myć lodówkę i jak często trzeba to robić?

Listeria Monocytogenes jest maleńką bakterią, która upodobała sobie zaniedbane lodówki. Może się w nich namnażać i po spożyciu zanieczyszczonej nią żywności doprowadzić do ciężkiego zatrucia pokarmowego, a u osób z obniżoną odpornością do sepsy i zgonu. Dlatego też myj lodówkę często i dokładnie, a jeżeli w domu są niemowlęta i małe dzieci oraz osoby starsze i chore, dołóż wszelkich starań, aby utrzymywać ją w sterylnej czystości. Listeria  Monocytogenes  wywołuje listeriozę, która jest szczególnie niebezpieczna dla:

  • niemowlaków i maluszków
  • kobiet w ciąży
  • osób w podeszłym wieku
  • osób leczonych cytostatykami
  • osób przyjmujących sterydy

Mycie lodówki – jak często i od czego zacząć

Wszystkie lodówki, czy stare, czy No Frost wymagają regularnego mycia. Robi się to zależnie od potrzeby, na ogół co 2 lub 3 tygodnie, nie rzadziej jednak niż raz w miesiącu. Zawsze też warto odświeżyć lodówkę przed świętami czy specjalnymi okazjami, kiedy to przynosimy do domu więcej, niż zwykle, żywności. Jak się do tego zabrać?

Mycie jakiegokolwiek sprzętu elektrycznego zaczyna się od odłączenia od zasilania. Gdy to zrobisz, wyjmij z lodówki wszystkie elementy ruchome, czyli półeczki, szybki, pojemniki itd. i włóż je do zmywarki, bądź umyj ręcznie w cieplej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Myjąc lodówkę, zwróć szczególną uwagę na miejsca trudno dostępne, takie jak uskoki, szpary, rogi i fragmenty wzdłuż gumy izolującej. Na koniec, nie zapomnij przetrzeć ją z zewnątrz.

Mycie lodówki domowymi sposobami

Z pewnością nie myje się lodówki za pomocą środków czyszczących przeznaczonych do szorowania garnków, bo tylko porysują delikatną powierzchnię. Nie wolno też stosować produktów zawierających chlor. Handel zasypany jest środkami do mycia lodówek, ale w zupełności wystarczą domowe sprawdzone sposoby, bez konieczności wspomagania się chemią. Oto krótka lista „wyprodukowanych” na kuchennym stole preparatów, które doskonale spełnią swoje zadanie, a do tego nic nie kosztują:

  • Ocet

Ocet i lodówka to dobrana para. Wystarczy połączyć 1 część octu z 3 szklankami ciepłej wody, aby uzyskać znakomity środek do mycia, który na dodatek ma właściwości dezynfekujące. Trudno dostępne miejsca można potraktować samym octem, pomagając sobie nasączonymi w occie wacikami do czyszczenia uszu.

  • Płyn do mycia naczyń

Woda musi być ciepła. Dodaj do niej parę kropli porządnego płynu do naczyń i do dzieła!

  • Woda z sodą oczyszczoną

Soda ma właściwości dezynfekujące, co warto wykorzystać. Po prostu wymieszaj 3 łyżki sody w 1/2 szklanki ciepłej wody i otrzymaną w ten sposób zawiesiną umyj lodówkę. Po upływie kwadransa wytrzyj do sucha. Gotowe!

Zapachy i zapaszki

Czasami z wnętrza czystej lodówki wydziela się nieprzyjemny zapach. Stare gospodynie, które mają radę na wszystko, zalecają w takiej sytuacji rozsypać trochę zmielonej naturalnej kawy na płaskim talerzyku i wstawić na dół lodówki. Kawę można zastąpić zwykłą sodą kuchenną lub proszkiem do pieczenia, które równie dobrze, jak kawa pochłoną nieprzyjemny aromat.

Gąbka czy ściereczka?

Do mycia lodówki najlepiej jest użyć zwykłej miękkiej ściereczki. Ma ona tę przewagę nad gąbką, że można ją wygotować. Wystarczy włożyć ją do garnuszka i dolać kilka kropli płynu mycia naczyń, a następnie gotować przez kwadrans, aby otrzymać idealnie czysty kawałek tkaniny do wielokrotnego wykorzystania.

5 1 vote
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala
Ala
5 miesięcy temu

Od mycia octem zawsze mnie odstraszał jego zapach, ale ostatnio się dowiedziałam, że i na to jest sposób – odrobina soku z cytryny wystarcza, aby stał się znośny. Teraz używam już tylko octu!

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.