Domowe wędliny – poznaj zalety własnych wyrobów
Dzisiejsze czasy przyzwyczajają do łatwej dostępności gotowych produktów spożywczych na półkach i wygody, jaka niesie się z ich zakupem. Czasem warto jednak poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie ich własnoręcznie. Zobacz, co możesz zyskać, jeśli zaczniesz robić własne wędliny.
Domowe wędliny – jakie mają zalety?
- Wędliny domowe są zdrowsze od sklepowych
- Wysoka jakość wędlin domowych
- Dopasuj smak do swoich wymagań
- Ekonomiczne domowe wędliny – co warto wiedzieć
Zdrowe wędliny ze sprawdzonym składem
Zdecydowana większość wędlin dostępnych na rynku i niemal wszystkie sprzedawane w marketach w postaci zafoliowanego, pokrojonego na plasterki produktu, zawiera całą masę sztucznych składników. Polepszacze smaku, stabilizatory, konserwanty i inne chemiczne dodatki sprawiają, że wyroby cechują się intensywnym smakiem i zapachem charakterystycznym dla mięsa – choć w rzeczywistości znajdują się w nim również sztuczne wypełniacze.
Po co je stosować, skoro można po prostu użyć mięsa? Ma to na celu redukcję kosztów produkcji. Producenci nie zawsze stawiają zatem na pierwszym miejscu zdrowie klientów. Częściej jest to jednak własny zysk.
Co prawda wszystkie składniki dodawane do wędlin muszą zostać dopuszczone do takiego użytku i teoretycznie nie wpływają negatywnie na zdrowie człowieka. W rzeczywistości mogą jednak odkładać się w organizmie, a w dużych ilościach nawet nieść za sobą poważniejsze konsekwencje zdrowotne, jak zatrucia czy nawet powstawanie związków kancerogennych.
Wysoka jakość wędlin, na jaką zasługujesz
Masowa produkcja sprawia, że ceny wędlin są przystępne, a same produkty łatwo dostępne dla wszystkich klientów. Automatyzacja ma jednak jedną zasadniczą wadę – zazwyczaj idzie w parze ze spadkiem jakości tworzonych wyrobów. Ma to związek nie tylko z samym sposobem produkcji, ale też stosowanymi składnikami, które bardzo często cechują się niską jakością – ale za to są tanie i łatwe w obróbce.
Jeśli przygotowujesz wędliny samodzielnie, masz pewność, że każda sztuka cechuje się wysoką jakością. Wszystko sprowadza się bowiem do tego, po jakie mięso i przyprawy sięgniesz. A skoro zależy Ci na jakości gotowych wyrobów, z pewnością nie będziesz oszczędzać na składnikach.
Wędliny dokładnie takie, jakie lubisz
Nie lubisz jakiegoś konkretne skłądnika, który jest dodawany do większości wędlin, np. czosnku czy jałowca? A może lubisz mniej lub bardziej słone wyroby? Robiąc własne wędliny, na pewno uzyskasz dokładnie taki efekt, jaki Ci najbardziej odpowiada. Każda wędlina będzie zatem właśnie taka, jaka powinna być – i z pewnością znajdzie uznanie w oczach innych osób, dla których przygotujesz spersonalizowane produkty odpowiadające ich kubkom smakowym.
Robienie wędlin a aspekt ekonomiczny
Wydaje Ci się, że robienie własnych wędlin jest drogie? Pozwól, że rozprawimy się z tym przesądem. Na dobrą sprawę potrzebujesz jedynie czystego mięsa, odrobiny przypraw i ewentualnie kilku akcesoriów do produkcji wędlin, z czego z tych dwóch ostatnich pozycji będziesz korzystać przez długi czas. Otrzymasz jednak duży wyrób zamiast kawałka wędliny, a wchodzące w jego skład półprodukty pewnie i tak okażą się tańsze niż przy zakupie gotowych wędlin w sklepie. Do ceny takich produktów są bowiem doliczane dodatkowe opłaty, związane m.in. z kosztami pakowania, transportu czy dystrybucji.
Czytelniku pamiętaj:
Niniejszy artykuł ma wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowi poradnika w rozumieniu prawa. Zawarte w nim treści mają na celu dostarczenie ogólnych informacji i nie mogą być traktowane jako fachowe porady lub opinie. Każdorazowo przed podejmowaniem jakichkolwiek działań na podstawie informacji zawartych w artykule, skonsultuj się ze specjalistami lub osobami posiadającymi odpowiednie uprawnienia. Autor artykułu oraz wydawca strony nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne działania podejmowane na podstawie informacji zawartych w artykule.