Bio – czy to zdrowa żywność, naturalna, bez konserwantów?

żywność ekologiczna bio - czy rzeczywiście jest taka zdrowa?

Terminy „BIO”, „organiczny” odnosi się do sposobu uprawy i przetwarzania produktów rolnych. Chociaż przepisy różnią się w zależności od kraju, uprawy organiczne zwykle muszą być uprawiane bez użycia syntetycznych herbicydów, pestycydów i nawozów lub genów bioinżynieryjnych (GMO).

Organiczny inwentarz hodowany na mięso, jaja i produkty mleczne musi być hodowany w warunkach życia dostosowanych do ich naturalnych zachowań (takich jak możliwość wypasu na pastwisku) i karmiony ekologiczną paszą.

Korzyści żywności ekologicznej

  • Żywność ekologiczna często ma korzystniejsze składniki odżywcze, takie jak przeciwutleniacze, w porównaniu z ich tradycyjnie uprawianymi odpowiednikami. Osoby z alergią na żywność, chemikalia lub konserwanty mogą odczuwać złagodzenie, lub ustąpienie objawów, gdy jedzą wyłącznie produkty organiczne.
  • Produkty ekologiczne zawierają mniej pestycydów. Chemikalia, takie jak syntetyczne fungicydy, herbicydy i insektycydy, są szeroko stosowane w konwencjonalnym rolnictwie, a ich pozostałości pozostają na (i w) spożywanej żywności.
  • Jedzenie BIO jest często świeższe, ponieważ nie zawiera konserwantów, które sztucznie przedłużają jej trwałość. Produkty ekologiczne są też czasami wytwarzane w mniejszych gospodarstwach, bliżej miejsca ich sprzedaży.
  • Rolnictwo ekologiczne jest zazwyczaj lepsze dla środowiska. Jego praktyki mogą zmniejszać zanieczyszczenie, oszczędzać wodę, zmniejszać erozję gleby, zwiększać jej żyzność i zużywać mniej energii. Rolnictwo bez syntetycznych pestycydów jest również lepsze dla pobliskich ptaków i zwierząt, a także ludzi mieszkających w pobliżu farm.
  • Zwierzęta hodowane metodami ekologicznymi NIE otrzymują antybiotyków, hormonów wzrostu ani produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego. Karmienie produktami ubocznymi zwierząt hodowlanych zwiększa ryzyko choroby szalonych krów (BSE), a stosowanie antybiotyków może powodować powstawanie szczepów bakterii opornych na antybiotyki. Zwierzęta hodowane metodami ekologicznymi zwykle mają więcej miejsca do poruszania się i dostępu do zewnątrz, co pomaga im zachować zdrowie.
  • Organiczne mięso i mleko mogą być bogatsze w pewne składniki odżywcze. Wyniki europejskiego badania z 2016 r. Pokazują, że poziomy niektórych składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3, były nawet o 50 procent wyższe w organicznym mięsie i mleku niż w tradycyjnie hodowanych wersjach.
  • Jedzenie ekologiczne jest wolne od GMO. Są to organizmy lub rośliny (GE), które zostały zmienione genetycznie, w sposób niewystępujący w naturze lub w tradycyjnym krzyżowaniu, najczęściej w celu uodpornienia na pestycydy lub wyprodukowania insektycydu.

Jedzenie BIO a żywność uprawiana lokalnie

W przeciwieństwie do praw ekologicznych „lokalna żywność” nie ma swojej dokładnej definicji. Może być uprawiana w lokalnej społeczności, regionie lub kraju. Przez większą część roku zwykle można znaleźć ją na stoiskach na zewnątrz, na przykład na targu.

Korzyści z żywności uprawianej z lokalnie

  • Ekonomia:

Pieniądze pozostają w lokalnej gospodarce. Więcej z nich trafia bezpośrednio do rolnika, zamiast na działania takie jak marketing i dystrybucja.

  • Transport:

Przykładowo, w Stanach Zjednoczonych średni dystans pokonywany przez posiłek z gospodarstwa do stołu konsumenta wynosi ponad 2400 kilometry. Produkty muszą być zbierane, gdy są jeszcze niedojrzałe, a następnie zagazowywane w celu „dojrzewania” po transporcie. W innych przypadkach żywność jest silnie przetwarzana w fabrykach przy użyciu konserwantów, napromieniowania i innych środków, aby zachować stabilność podczas transportu.

  • Świeżość:

Lokalne produkty są zbierane, gdy są dojrzałe, a przez to świeższe i pełne smaku.

5 1 vote
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
11 dni temu

Warto sobie porównać – jak szybko psują się owoce bio, w odróżnieniu do wiecznie świeżych innych… I człowiek od razu wie, co woli jeść, żeby nie łykać chemii!

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.