Produkty bogate w magnez. Sprawdź, co zawiera dużo magnezu

W jakich produktach jest magnez?

Drażliwość? Kłopoty z zasypianiem? Lęki? Objawy wczesnej depresji? Częste zawroty głowy? A może zaburzenie koncentracji ? Nawracające migreny? To tylko kilka z towarzyszących ludziom codziennych negatywnych objawów będących pochodną stylu życia.

W obecnych czasach większość ludzi żyje szybko, w stresie i stara się sprostać licznym oczekiwaniom w pracy i w życiu rodzinnym. Zazwyczaj brakuje już miejsca na profilaktykę zdrowotną i wsłuchanie się w swój organizm. Czasem opisane wyżej objawy świadczą o chorobie a czasem o obniżonym poziomie pierwiastka, który łatwo uzupełnić i poprawić swoją jakość życia. Proste badanie krwi może dać odpowiedź, gdzie szukać brakującego składnika organicznej układanki i dlaczego często winowajcą jest niedobór magnezu.

Magnez, co to?

Inna nazwa magnezu to pierwiastek życia, a taki tytuł zobowiązuje. Pierwiastek o symbolu Mg bierze udział w około 300 istotnych procesach zachodzących w organizmie. Jego podstawowe zadania to:

  • synteza DNA i białek
  • regulacja działania układu hormonalnego z silnym wpływem na gospodarkę insulinową
  • udział w budowie kości
  • prawidłowa praca układu nerwowego
  • regulacja tętniczego ciśnienia krwi

Skutki niedoboru, jak groźne?

Zaniżone wartości magnezu w organizmie niosą za sobą niebezpieczne konsekwencje. Jednym z objawów niedoboru są skurcze (zazwyczaj łydek), które często są przyczyną bolesnego przebudzenia. Kolejny typowy objaw to drżenie powiek czy warg. Brak magnezu może doprowadzić do nadciśnienia i choroby wieńcowej. Poziom pierwiastka warto sprawdzić przy mocno osłabionych włosach czy paznokciach. Deficyt magnezu wpływa również na rozwój insulinooporności oraz wpływa na tworzenie się złogów w nerkach. Zwiększa ponadto częstotliwość występowania migren i udarów mózgu.

Niemniej groźne są objawy, które wpływają na psychikę. Główne objawy braku magnezu w tej sferze to apatia, senność, depresja, silne zaburzenia koncentracji, stany lękowe, drażliwość czy permanentne zmęczenie. Objawy te sprawiają, że funkcjonowanie w pracy czy w środowisku domowym staje się z każdym dniem coraz trudniejsze. A sprawy nie ułatwia niska przyswajalność pierwiastka…

Jak wyrównać poziom magnezu?

Drogi są dwie – jedna z udziałem farmakologii zatem leki lub suplementy. Jeżeli badania i lekarz wskażą na taką konieczność – trzeba sięgnąć po medyczne wsparcie. Należy przy tym pamiętać, że magnez nie lubi być sam i jego przyswajalność mocno się zwiększa gdy jest suplementowany z witaminą B6 czy potasem. W przypadku suplementów zalecana jest dodatkowa ostrożność, ponieważ te z magnezem znacząco obniżają (poprzez wypłukiwanie) poziom cennego wapnia.

Kolejna możliwość, to naturalne dbanie o odpowiedni poziom magnezu i spożywanie produktów bogatych w ten pierwiastek. Droga jak najbardziej wskazana, gdyż chemii, sztucznych produktów i setek produktów o często niesprawdzonym działaniu chyba już jest na rynku zdecydowany nadmiar.

Magnez, gdzie go szukać?

Wymagana norma dzienna to około 290 – 360 mg pierwiastka dziennie. Naturalne źródła magnezu to przede wszystkim:

  • pestki z dyni  – doskonałe same w sobie, jako składnik musli czy dodatek do pieczywa. Mają dodatkową zaletę – są doskonałym pogromcą pasożytów.
  • gorzkie kakao – pyszny napój, niezastąpiony dodatek do deserów. Uwaga- w towarzystwie cukrów, to już nie to samo. Cukier obniża wchłanianie magnezu.
  • migdały, orzechy ziemne i włoskie – zawierają dużą dawkę magnezu i wpływają pozytywnie na pracę mózgu
  • otręby pszenne – zawierają również witaminy młodości a zarazem silne przeciwutleniacze (witaminy  A i E), plusem jest wysoka zawartość błonnika który daję poczucie sytości, wpływa zatem na zachowanie prawidłowej wagi i normuje proces trawienia.
  • płatki owsiane – prócz magnezu zawierają witaminy z grupy B, co dobrze wpływa na pracę układu nerwowego
  • banany, figi, daktyle – zdrowe i można je jeść zamiast słodyczy
  • natka pietruszki i szpinak – idealne do koktajli, zup i dań.

Dlaczego potrzebujemy magnezu?

Jak wygląda codzienność dla znacznej części społeczeństwa? Podwyższony, poziom stresu, alkohol, krótki wypoczynek nocny, spożywanie chemii w pożywieniu, intensywny wysiłek fizyczny dla utrzymania dobrego wyglądu, picie dużych ilości kawy. To powszechne elementy, które drastycznie obniżają poziom magnezu. Dlaczego zatem pierwiastek życia jest tak ważny? Warto odpowiedzieć sobie samemu na to pytanie, kluczem jest hasło „zdrowie”…

Wiadomo czym jest magnez, jakie są skutki obniżonego poziomu tego makroelementu i jak niszcząco taki stan wpływa to na organizm. Na szczęście dysponujemy też wiedzą jak zapobiegać utracie pierwiastka życia i jakimi produktami nasycić dietę by cieszyć się zdrowiem. Warto każdego dnia z tej wiedzy korzystać.

0 0 votes
Ocena artykułu:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.